İlişki ve (aile) Sistemik Terapi
Sistemik aile terapisi bireyin çevresiyle olan iliÅŸkilerinin ve içinde bulunduÄŸu sosyal çevrenin ruh saÄŸlığı üzerindeki önemini vurgular.
​
Sistemik aile terapisi aynı zamanda -sistemik psikoterapi-, sistemik terapi ve aile sistemleri terapisi adlarıyla da anılır. Sistemik aile terapisinin kökeni aile terapisi ve sistem teorilerinde yatar.
-
Aile terapisinden elde edilen içgörülerle, biyoloji ve fizyoloji alanı olan sistem teorilerinin birleÅŸmesi ile oluÅŸmuÅŸtur sistemik aile terapisi.
-
Hümanist yaklaşımda ve pozitif psikolojide olduÄŸu gibi iyimser bir bakış açısına sahiptir. Psikolojik hastalıklardan ziyade bireyin karakter güçlerine, kaynaklarına ve iliÅŸkilerine odaklanır.
-
Hümanist yaklaşım bireyin tabiatında aynı yönde bir büyüme potansiyeli olduÄŸuna inanır. Sistemik terapiye göre ise kiÅŸi deÄŸiÅŸik sistemler içinde farklı olabilir. Bu önermesinde etkinlenmiÅŸ olduÄŸu postmodern düÅŸünce yatar.
-
Sistemik terapinin önceliklerinden birisi aile bireyleri arasındaki iliÅŸkiler, ailedeki etkileÅŸimlerin kalitesi, ailenin geliÅŸimi ve fonksiyonlarıdır.
-
Sistemik düÅŸünmek döngüsel sorularla düÅŸünmektir. Sistem içerisinde her yapılan etkiye sistemden bir tepki verilir. Her ÅŸey birbiri ile iliÅŸkilidir. Her ÅŸeyin her ÅŸey üzerinde etkisi bulunur.